Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2015

Resepi Ice Cream Choc Chips

Bahan-bahannya:150g susu pekat
450g susu segar
1 sudu besar ovelette
4-5 titik esen vanilla
1 cawan fresh creamCara membuatnya:1. Guna mixer, mix 30 minit.
2. Masukkan ke dalam peti ais.
3. Bekukan semalaman.
4. Kemudian, mesin lagi skali dalam 30 minit. 5. Masukkan choc chips @ oreo @ apa2 je.
6. Kacau dengan menggunakan sudu @ spatula.
7. Bekukan semalaman.
8. Kemudian, dah boleh makan. Hehe... :)Sumber fb: Wan Nur Farahiyani

Resepi Pau Mawar

Resepi Pau Mawar
******************500g tepung pau jenama baker choice
7g double action baking powder
45g shortening
7g mauripan
3 sudu gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh  garam halus
10 oz air biasa 235 g
10 g cream super Inti
*******
Kaya
Kaya pandan
Kacang merahCara membuat:1. Ayak tepung pau dgn double action..
2. Kemudian gaulkn shortening dan tepung menjadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, dan susu. Larutkan. Biarkan berbuih...dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung dan uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh....
6. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakan.
Uli doh licin n lembut dalam 1/2 jam kalau guna tgn.. kalau mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
7. Timbang setiap doh 15 g dsn inti kacang 9g***Kukus hendak lah dijerang dahulu sebelum membuat pau..kalau nak pau kita wangi masa jerang, kukusan tu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan...
Baru kukus ye...nanti puan2 semua mesti rasa…

Resepi Pie Ayam yang Lazat

Hari ni saya nak kongsikan resepi Pie Ayam yang sedap, hingga menjilat jari.. heheSumbernya daripada facebook group Masak Apa Hari Ni (MAHN). :)Bahan-bahan
-3 bji ubi kentang
-1/4 kiub ayam
-1/4 cawan susu segar
-1 tiub ayam kisar
-1/2 botol sos spagety
-2 sb cili sos
-Garam & serbuk lada sulah seckupnya
1/2 biji bwag besar holand di potong dadu
-Mozarella cheeseCara-caranya:1- Rebus kentang, lenyek bersama kiub ayam+lada sulah+susu segar dan ketepikan
2-Tumis bawang sampai wangi dan masukan ayam+sos spagety+cili sos+garam secukup rasa dan biar agak kering dan ketepikan
3-Masukan ayam ke dalam bekas/loyang Ratakan kentang di atasnya dan tabur cheese secukupnya. Lagi banyak cheese lg sedap
-Bakar sehingga cheese cair, tak perlu lama sebab bahan2 semua dah siap dimasak .Happy cooking! :)

10 tips berguna dari pakar mental kanak-kanak

Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni.
Dah lama sebenarnya rasa nak share.
Sejak 4 bulan lepas lagi.
Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la.
Macam-macam.Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat.
Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan?
Apa orang nak fikir, lantakkan lah.
Yang penting, DAPAT SEBARKAN MANFAAT.
Tu je.Amboi mukaddimah dia.
Macam.
Bagus.
Je.
Puih.:DSebenarnya kan,
Beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist.
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.

Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini …

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

Bila kita dah mula rasa sakit nak bersalin, doktor akan periksa berapa cm bukaan kita. Selagi tak cecah 6 cm kita takkan dibawa masuk ke labor room. Ada orang sekejap je sakit, dah bersalin. Ada orang menderita berhari­hari sakit tapi bukaan tetap sama, tak bergerak. Padahal punyalah sakit. Allah je yang tahu. Jom saya kongsikan cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin.
.
.
1. Banyakkan berjalan Ye, memang sakit. Tapi kalau kita duduk lagi lambat pintu rahim akan terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan. Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh.
.
2. Jangan minum air selusuh terlalu awal Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda? Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sakit yang teramat sangat sebab baby dah sedia nak keluar. Tapi bukaan masih kecil. Banyak juga kes rahim pecah
sebab ibu dah meneran terlalu awal sebab tak tahan sakit akibat minum air selusuh. Oleh itu, elakkan minum air selusuh awal…