08 January 2016

Testimoni Vivix dan Bells Palsy

Apa itu Bells Palsy?
Dr Loganathan menyatakan bahawa Bell’s palsy adalah satu penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak VII (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.
“Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kelumpuhan muka contohnya ketumbuhan otak, strok dan penyakit Lyme. Namun jika tiada sebab dan berlaku kelumpuhan, maka ia dipanggil Bell’s palsy.
Apakah simptom dan tanda-tanda Bells Palsy?
Bell’s palsy dikenalpasti melalui:
  • bentuk muka seakan jatuh sebelah
  • Kegagalan saraf VII berfungsi menyebabkan mata pesakit tidak boleh dikerdip dan tutup, 
  • senyuman dan pergerakan bibir terganggu, 
  • lidah mengeras, 
  • kening juga seperti berkerut dan terangkat, 
  • air liur meleleh 
  • hidung seakan terjatuh pada bahagian yang terjejas.
Rawatan Alternatif.

Jom, kita ikuti pengakuan seorang yang pernah mengalami Bells Palsy dan supplemen yang diamalkannya.
************
alhamdullilah
2 oct 2015
Saya bangun sebelah muka da jatuh
Xbole senyum
Mata x bole tutup
Air mata mengalir macam menangis
Sakit 
Rasa tegang je

Dr sahkan saya diserang bellpalsy
Bukan STROKE
tapi kelemahan sebelah otot muke

Saya di steroid
Punca UNKNOWN
Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin

Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu..
Consume SPECIAL DOSE vivix
Dan consume
Omega guard
Bcomplex
Vitamin E
dgn extreme

Saya juga menjalani fisioterapi
Alhamdullilah selepas 90hari
Saya diberi kesempatan SENYUM kembali

Share la 
Saya izinkan
Kalau ade ahli keluarga / sahabat handai yg mengalami berikan support
Ia bukan mudah seperti dijangka

Saya dan sahabat ‪#‎bellpalsy‬ sahaja yg tahu apa yg kami rasa..
Actually its more to self confidence / esteem
Tapi serius is MANIS untuk diingati
Dalam calender kehidupan
Hadiah dari Allah
Harap ia menghapus dosa2

Credit to : Faiza Suhada

Salam sayang,

Syikin Maarop
0194507626
syikinmaarop@gmail.com

02 January 2016

Tarikh Keramat Satu Januari

Satu Januari ialah tarikh yang agak bersejarah bagi saya dan suami. Tarikh ni ialah tarikh keramat kami berdua dijodohkan. Tarikh kami bertunang, 1 Januari 2012.

Bila mengimbau kembali zaman bertunang dulu, macam kelakar pun ada. Majlis bertunang kami buat sempoi je. Takda laa grand dengan pelamin dan baju merelit manik-manik. Memang cukup-cukup syarat je lah majlis bertunang kami tu. Tapi tetap meriah sebab dihadiri oleh mak ayah dan famili kami.

Time nak sarung cincin oleh bakal mak mertua tu yang agak seremmm sikit. Hehe.. Ye lah, saya belum pernah berjumpa dengan mak ayah serta famili di sebelah tunang saya. Gugup jugak wehh.. :)

Majlis tu bermula lebih kurang pukul 3 petang, lepas Zuhur. Walaupun sederhana, saya bersyukur sebab semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah. :)

Nak tau kisah cinta kami selanjutnya? Stay tune! (Wah! Bajet retiss pulak.. Hehe) Alaa.. Gurau je lah.. Nanti ada masa saya kongsikan lagi kisah hidup kami. InsyaAllah.

*Gambar pertunangan nanti saya upload dalam entry yang akan datang ye. InsyaAllah..