16 April 2009

INTERDEPENDENT


Bermula 11 April yang lalu, saya ada terlibat dengan kursus untuk graduan lepasan ijazah. Kursus ini bertujuan untuk memberikan sebanyak mungkin input kepada peserta berkenaan perkara-perkara yang diperlukan oleh sesebuah organisasi sebelum menjadi pekerjanya. Antara kriteria yang diperlukan oleh sesebuah organisasi itu ialah kemahiran berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris dengan lancar atau fasih. Di samping itu mereka juga mahukan bakal pekerja di syarikatnya itu mempunyai daya motivasi yang tinggi dalam diri.

Kita biasa dengar kata-kata semangat seperti "You are what you thing", "I can do it", "If there's a will, there's always a way".

Kata-kata semangat ini penting bagi menggerakkan seseorang mencapai matlamat yang ditetapkan. Misalnya, semasa temubual (interview) kerja. Jika 'interviewer' bertanya "Can you work independently?" Just answer, "Yes, I can." Kata-kata ini bagi memberikan motivasi atau semangat kepada diri kita dan dalam masa yang sama memberikan keyakinan kepada 'interviewer' untuk mengambil kita bekerja dengan syarikatnya.

Apabila berada dalam sesebuah organisasi, kita tidak dapat bekerja berseorangan. Mari berfikir...
Sebuah bangunan yang tersergam indah tidak dapat dibina jika acuannya hanyalah serbuk simen semata-mata. Kita memerlukan air, batu, dan yang penting sekali ialah tapak (tiang) yang kukuh. Hal ini bertepatan dengan suruhan ALLAH dalam ayat Al-Quran yang berbunyi:-

"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela ugamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh." [As-Soff:4]

Oleh itu, kerja yang sedikit atau apabila dilakukan secara bersama akan membuahkan hasil yang baik dan berkat dengan izin ALLAH. Bekerjasama juga membantu mengeratkan lagi hubungan sesama ahli. Seperti kata-kata daripada rancangan kartun Wonderpet:

"Apa yang penting.....kerjasama...."~ming ming~
No comments: