06 November 2015

Tips Mudah Vbac

Perkongsian daripada fb berkenaan tips midah vbac..

Semoga bermanfaat.
--------------------
Ami nak share plak apa yang ami buat bagi membolehkan diri ni berjaya vbac 😘
.
1.start squat since 5months.makin dekat dengan due date makin kerap buat.sampaikan sehari before deliver, ami squat 300x per day.
.
2.duduk & gelek2 kat gym ball.memang best!lagi2 bila contraction datang serang bertubi2.korang ghase?? 😝
.
3.minum RLT (raspberry leaf tea) since week 30.
.
4.banyakkan minum jus hijau. (Jus bayam + mango / jus bayam + tembikai). Ni contoh je.banyak lagi yang bole di campurkan.
.
5.banyakkan membaca positif vibes pasal birthing.gain knowledge pasal vbac.semua orang pun bole vbac without episiotomi ☺️ belajar juga posisi yang betul dalam bersalin.
.
6.minum minyak kelapa dara.masa wk36,sapukan di kawasan perinium untuk melembutkan kulit area situ dan memudahkan kulit untuk stretch.
.
7.banyakkan membaca surah maryam bila masuk trimester 3.kalau bole amalkan setiap hari.baca dan fahami maksud surah maryam.
.
8.sentiasa minta maaf kat suami dan memaafkan suami juga.(walaupun selalu buat salah 😝)
.
9.set kan kat mind sebelum tidur yang bersalin ni indah,mudah dan menggembirakan.secara tak langsung,kita da ajar mind & badan untuk bersalin dengan mudah.
.
10.turun naik tangga sekerap mungkin.tiap ari lepas aryan tido,ami akan main dengan tangga.pencapaian terhebat yang ami pernah buat sebanyak 500ank tangga untuk sehari.💆💆
.

Perkongsian daripada FB: Wan Nur-aqilah

No comments: