14 August 2010

SALAM RAMADHAN

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Hari ni dah masuk hari ke 4 seluruh umat Islam menunaikan Rukun Islam ke 3, yakni berpuasa di bulan Ramadhan. Maka banyak mana persediaan sudah dilakukan? Sama-sama kita lakukan checklist antara amalan sunat yang boleh diamalkan pada bulan Ramadhan:

- solat tarawih. Setiap hari, kadang-kadang atau tidak pernah lakukan?
- membaca Al-Quran. Sudah berjaya menghabiskan satu juzuk sehari di bulan Ramadhan? Moga-moga pada penghujung bulan Ramadhan nanti kita bisa mengkhatam Al-Quran. InsyaALLAH.
- bersahur. Ruginya kalau kita sering meninggalkan sahur kerana sahur itu yang membezakan puasa seorang Muslim dangan kaum yang lain.
- solat sunat lain. Dampingi Ramadhan dengan solat-solat sunat lain seperti solat hajat, solat taubat, solat dhuha, solat istikharah. Ini kerana Ramadhan ialah bulan untuk umat Islam. ALLAH menjanjikan seribu satu rahmat kepada hambaNYA. Maka mintalah kepada ALLAH, bermunajatlah kepadaNYA. Sedarlah bahawa kita adalah hamba yang sangat memerlukan pertolongan dan perhatian daripada ALLAH. ALLAH suka kepada hambaNYA yang meninta-minta kepadaNYA. Disepertiga malam, bangunlah menunaikan solat tahajud sebagai tanda lemahnya kita di hadapan Al-Khalik. ALLAH Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
- bersedekah. Untungnya kita dilahirkan sebagai seorang muslim. ALLAH kurniakan satu bulan khusus untuk umat Islam menambahkan amalan. Rajin-rajinlah bersedekah, berilah setakat termampu moga-moga ianya menjadi penolong kita daripada menjadi bahan bakar api neraka akhirat kelak.
- berzikir. Banyakkan berzikir mengingati ALLAH. Sesungguhnya dengan mengingati ALLAH, hati akan menjadi tenang.

Maka, sama-sama kita jayakan karnival ibadah yang diberikan oleh ALLAH ini. Ayuh, kita rebut ganjaran istimewa yang dijanjikan oleh ALLAH. Ayuh, kita cari malam Lailatul Qadar, malam yang labih baik daripada seribu bulan (Al-Qadr, ayat 3).

Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam. Semoga puasa kali ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya. Semoga kita diberi kesempatan menunaikan puasa hingga ke akhir Ramadhan 1431H dan tahun-tahun mendatang. InsyaALLAH. Ampun dan maaf saya hulurkan untuk lisan yang terlanjur, janji yang terabai, hati yang berprasangka, dan sikap yang menyakitkan kepada insan-insan yang mengenali diri serba dhaif ini.

Semoga kita berjaya di dunia dan di akhirat hendaknya.

Salam Ramadhan~ (^_~)

* 1 Ramadhan 1431H bersamaan 11 Ogos 2010, saya dapat seorang anak buah lelaki. Nama diberi Luqman Hadi, permata hati kedua kepada Mohd Rodzi dan Siti Nooraihan. Alhamdulillah. Sekarang Hakimi dah ada 'geng' untuk bermain. =)

No comments: