Skip to main content

TURUN BERAT BADAN

Umum mengetahui bahawa buah-buahan mengandungi serat yang tinggi, air dan nutrisi yang mampu membuatkan perut kita berasa kenyang. Maka tidak hairanlah mengapa pakar pemakanan menganjurkan kita mengambil buah-buahan sebagai pelengkap diet harian kita.

Terdapat beberapa jenis buah yang mampu membantu menurunkan berat badan seseorang iaitu grapefruit atau limau gedang, oren, epal, tembikai, beri, dan anggur.

1. Limau gedang
Kajian mendapati buah limau besar mempunyai asid sitrik yang dapat menghalang kehadiran kalori dalam badan.

2. Oren
Buah oren dipercayai mempunyai kandungan serat yang tinggi paling. Serat yang ada dalam buah oren adalah daripada jenis larut dalam air dan amalan pemakanan buah oren mampu mengurangkan keinginan seseorang terhadap karbohidrat.

3. Epal
Kajian mendapati seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum makan mampu menurunkan berat badan sebanyak 33 peratus.

4. Beri
Beri kaya dengan kandungan antioksida serta dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh.

5. Tembikai
Terdiri daripada 92 peratus air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam waktu singkat apabila reseptor dalam perut terangsang.

6. Anggur
Kandungan antioksida dalam buah anggur mampu mencegah gula di dalam darah menjadi lemak. Anggur juga mampu mencegah pembentukan lemak dalam perut.

Selamat berpuasa. ;)
*terliuq pulak tengok buah yang segar nih...

Sumber: Berita Harian, artikel dimasukkan pada 21 April 2011


Syikin Maarop | 019-4507626
Owner at Sihat World
syikinmaarop@gmail.com

Comments

kakyon said…
cuaca panas..bulan puasa pulak tu..elok makan buahan banyak-banyak kan..
syikin maarop said…
Betul tu, kak yon.

Terima kasih, view blog saya. :)

Popular posts from this blog

BERNIAGA ITU SUNNAH NABI s.a.w

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Perniagaan merupakan sunnah nabi s.a.w. Terdapat juga sabda Nabi Muhammad s.a.w. bahawa 9/10 pendapatan datangnya daripada perniagaan.
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: "9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan." (Hadis riwayat Tirmizi).
Aktiviti perniagaan bukan sahaja melibatkan perkara jual beli barang fizikal. Malah ia juga melibatkan seluruh aspek kehidupan kita dari segi pembinaan sahsiah diri (bersikap jujur, adil, toleransi, dan sebagainya semasa berniaga), membina ukhuwwah (jaringan pemasaran-marketing), dan menjadi seorang peniaga yang kreatif supaya perniagaan itu kekal.
Dan hari ini melalui perniagaan, saya menerima satu kemanisan iman apabila seorang pelanggan (customer) menyatakan arwah ibunya sangat menghargai hadiah yang diberikan olehnya. Arwah ibunya memakai telekung yang dihadiahkan olehnya sehingga ke titisan nyawa terakhir. p/s: Haa.. Dah alang-alang saya tulis ni,…

Resepi Nugget Ayam - Homemade

Nugget ialah makanan kegemaran saya.. Selalunya, saya akan beli nugget ayam keluaran Ayamas kalau singgah ke pasaraya. Nugget bukan saja menjadi kegemaran kanak-kanak, orang dewasa (macam saya ni...) pun suka jugak, kan? hehe. Meh saya kongsikan resepi mudah membuat nugget ayam. Resepi ni diambil daripada blog Chena Chenis. Nugget buatan sendiri semestinya selamat, bersih dan dijamin halal.. :) 
Bahan-Bahan:
isi ayam (400gm)4 sudu besar mayonisSedikit garam1 sudu kecil lada sulah2 sudu besar tepung gandumSerbuk rotiSebiji telurCara-caranya: Blend atau kisar isi ayam sampai hancur.Kemudian masukkan bahan-bahan kecuali telur dan serbuk roti.Gaul sampai sebati.bentukkan mengikut citarasa masing-masing.Celup ke dalam telur dan golekkan di atas serbuk roti.Panaskan minyak dan goreng. Inilah hasilnya selepas di goreng. 
Selamat mencuba! 

Resepi Pau Mawar

Resepi Pau Mawar
******************500g tepung pau jenama baker choice
7g double action baking powder
45g shortening
7g mauripan
3 sudu gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh  garam halus
10 oz air biasa 235 g
10 g cream super Inti
*******
Kaya
Kaya pandan
Kacang merahCara membuat:1. Ayak tepung pau dgn double action..
2. Kemudian gaulkn shortening dan tepung menjadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, dan susu. Larutkan. Biarkan berbuih...dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung dan uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh....
6. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakan.
Uli doh licin n lembut dalam 1/2 jam kalau guna tgn.. kalau mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
7. Timbang setiap doh 15 g dsn inti kacang 9g***Kukus hendak lah dijerang dahulu sebelum membuat pau..kalau nak pau kita wangi masa jerang, kukusan tu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan...
Baru kukus ye...nanti puan2 semua mesti rasa…