Skip to main content

EPA dan DHA dalam OMEGA GUARD

Omega guard Shaklee diproses daripada minyak ikan yang paling tulen di dunia. Omega guard juga lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 yang diperlukan oleh badan manusia iaitu EPA, DHA, ALA, HPA, ETA, SDA, dan DPA. Badan kita memerlukan asid lemak ini kerana semakin meningkat usia, metabolisme kita semakin berkurang.. Maka, sumber asid lemak daripada makanan tambahan amat diperlukan.



Tahukah anda? Satu kapsul omega guard mengandungi 330mg minyak ikan (omega 3), 180mg EPA, dan 120mg DHA. kenapa Shaklee mementingkan kandungan EPA dan DHA dalam omega guard?

Ini kerana EPA (eicosapentaenoic acid) berfungsi:

  • mencegah kanser
  • mencegah pembekuan darah
  • mengawal kolestrol berlebihan
  • baik untuk pesakit jantung
  • mencegah darah tinggi
Docosahexaenoic acid atau dikenali sebagai DHA berfungsi dalam:
  • mencegah asma
  • mencegah penyakit kulit
  • mengelakkan kanser payudara
  • mengelakkan kanser prostat
  • menghindar daripada migrain
  • mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan (bagi orang yang sedang berpantang/ lepas bersalin)
Okey.. Itulah serba sedikit perkongsian saya berkenaan kandungan dalam omega guard.. Saya yakin anda ialah pengguna yang bijak dan semestinya anda mahukan yang terbaik untuk kesihatan anda.. Saya berharap agar entry ini memberi manfaat kepada anda.. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan omega guard ni, anda boleh klik di sini dan sini..

Terima kasih kerana membaca! :)

Syikin Maarop * Shaklee ID: 1091278

Comments

Popular posts from this blog

BERNIAGA ITU SUNNAH NABI s.a.w

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Perniagaan merupakan sunnah nabi s.a.w. Terdapat juga sabda Nabi Muhammad s.a.w. bahawa 9/10 pendapatan datangnya daripada perniagaan.
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: "9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan." (Hadis riwayat Tirmizi).
Aktiviti perniagaan bukan sahaja melibatkan perkara jual beli barang fizikal. Malah ia juga melibatkan seluruh aspek kehidupan kita dari segi pembinaan sahsiah diri (bersikap jujur, adil, toleransi, dan sebagainya semasa berniaga), membina ukhuwwah (jaringan pemasaran-marketing), dan menjadi seorang peniaga yang kreatif supaya perniagaan itu kekal.
Dan hari ini melalui perniagaan, saya menerima satu kemanisan iman apabila seorang pelanggan (customer) menyatakan arwah ibunya sangat menghargai hadiah yang diberikan olehnya. Arwah ibunya memakai telekung yang dihadiahkan olehnya sehingga ke titisan nyawa terakhir. p/s: Haa.. Dah alang-alang saya tulis ni,…

Resepi Nugget Ayam - Homemade

Nugget ialah makanan kegemaran saya.. Selalunya, saya akan beli nugget ayam keluaran Ayamas kalau singgah ke pasaraya. Nugget bukan saja menjadi kegemaran kanak-kanak, orang dewasa (macam saya ni...) pun suka jugak, kan? hehe. Meh saya kongsikan resepi mudah membuat nugget ayam. Resepi ni diambil daripada blog Chena Chenis. Nugget buatan sendiri semestinya selamat, bersih dan dijamin halal.. :) 
Bahan-Bahan:
isi ayam (400gm)4 sudu besar mayonisSedikit garam1 sudu kecil lada sulah2 sudu besar tepung gandumSerbuk rotiSebiji telurCara-caranya: Blend atau kisar isi ayam sampai hancur.Kemudian masukkan bahan-bahan kecuali telur dan serbuk roti.Gaul sampai sebati.bentukkan mengikut citarasa masing-masing.Celup ke dalam telur dan golekkan di atas serbuk roti.Panaskan minyak dan goreng. Inilah hasilnya selepas di goreng. 
Selamat mencuba! 

Resepi Pau Mawar

Resepi Pau Mawar
******************500g tepung pau jenama baker choice
7g double action baking powder
45g shortening
7g mauripan
3 sudu gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh  garam halus
10 oz air biasa 235 g
10 g cream super Inti
*******
Kaya
Kaya pandan
Kacang merahCara membuat:1. Ayak tepung pau dgn double action..
2. Kemudian gaulkn shortening dan tepung menjadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, dan susu. Larutkan. Biarkan berbuih...dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung dan uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh....
6. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakan.
Uli doh licin n lembut dalam 1/2 jam kalau guna tgn.. kalau mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
7. Timbang setiap doh 15 g dsn inti kacang 9g***Kukus hendak lah dijerang dahulu sebelum membuat pau..kalau nak pau kita wangi masa jerang, kukusan tu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan...
Baru kukus ye...nanti puan2 semua mesti rasa…