Skip to main content

9 Tanda-tanda Terkena Strok Haba


Sekarang ni kecoh dengan fenomena strok haba. Strok haba ialah keadaan dimana suhu badan manusia meningkat daripada normal. Kebiasaannya, suhu badan yang normal ialah 37.0 darjah celcius tetapi strok haba menyebabkan suhu badan meningkat kepada 40.0 darjah celcius. 

Suhu badan yang tinggi melebihi paras normal boleh menyebabkan serangan saraf pada otak, dan koma serta boleh menyebabkan kematian. 

Tanda-tanda awal terkena strok haba ialah:

  • mual
  • muntah
  • sawan
  • pitam
  • sakit kepala/ berdenyut
  • kurang berpeluh walaupun hari panas
  • denyutan nadi yang pantas
  • otot lemah dan kejang
  • kulit kering dan kemerahan

Keadaan panas dan kering yang melanda negara dijangka berlarutan sehingga hujung bulan Mac ini. Oleh itu, kita harus mengambil langkah berjaga-jaga dengan minum air secukupnya iaitu 3 liter sehari. Apabila keadaan panas juga, kita kena lah kurangkan aktiviti riadah yang memerlukan kita berada di bawah cahaya matahari.  

Info berkaitan: 
2. Elak Kehilangan Air Dalam Badan Dengan Performance Drink 

Terima kasih kerana membaca!~

Syikin Maarop | Shaklee ID: 1091278

Comments

Mialia Amelia said…
guinea pig saya kalau x silap mati sebab ni. :(
syikin maarop said…
Mialia Amelia: alaa.. sedihnya. sekarang ni memang terasa kan, bahang panas strok haba ni..

Take care :)

Popular posts from this blog

BERNIAGA ITU SUNNAH NABI s.a.w

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Perniagaan merupakan sunnah nabi s.a.w. Terdapat juga sabda Nabi Muhammad s.a.w. bahawa 9/10 pendapatan datangnya daripada perniagaan.
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: "9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan." (Hadis riwayat Tirmizi).
Aktiviti perniagaan bukan sahaja melibatkan perkara jual beli barang fizikal. Malah ia juga melibatkan seluruh aspek kehidupan kita dari segi pembinaan sahsiah diri (bersikap jujur, adil, toleransi, dan sebagainya semasa berniaga), membina ukhuwwah (jaringan pemasaran-marketing), dan menjadi seorang peniaga yang kreatif supaya perniagaan itu kekal.
Dan hari ini melalui perniagaan, saya menerima satu kemanisan iman apabila seorang pelanggan (customer) menyatakan arwah ibunya sangat menghargai hadiah yang diberikan olehnya. Arwah ibunya memakai telekung yang dihadiahkan olehnya sehingga ke titisan nyawa terakhir. p/s: Haa.. Dah alang-alang saya tulis ni,…

Resepi Nugget Ayam - Homemade

Nugget ialah makanan kegemaran saya.. Selalunya, saya akan beli nugget ayam keluaran Ayamas kalau singgah ke pasaraya. Nugget bukan saja menjadi kegemaran kanak-kanak, orang dewasa (macam saya ni...) pun suka jugak, kan? hehe. Meh saya kongsikan resepi mudah membuat nugget ayam. Resepi ni diambil daripada blog Chena Chenis. Nugget buatan sendiri semestinya selamat, bersih dan dijamin halal.. :) 
Bahan-Bahan:
isi ayam (400gm)4 sudu besar mayonisSedikit garam1 sudu kecil lada sulah2 sudu besar tepung gandumSerbuk rotiSebiji telurCara-caranya: Blend atau kisar isi ayam sampai hancur.Kemudian masukkan bahan-bahan kecuali telur dan serbuk roti.Gaul sampai sebati.bentukkan mengikut citarasa masing-masing.Celup ke dalam telur dan golekkan di atas serbuk roti.Panaskan minyak dan goreng. Inilah hasilnya selepas di goreng. 
Selamat mencuba! 

Resepi Pau Mawar

Resepi Pau Mawar
******************500g tepung pau jenama baker choice
7g double action baking powder
45g shortening
7g mauripan
3 sudu gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh  garam halus
10 oz air biasa 235 g
10 g cream super Inti
*******
Kaya
Kaya pandan
Kacang merahCara membuat:1. Ayak tepung pau dgn double action..
2. Kemudian gaulkn shortening dan tepung menjadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, dan susu. Larutkan. Biarkan berbuih...dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung dan uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh....
6. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakan.
Uli doh licin n lembut dalam 1/2 jam kalau guna tgn.. kalau mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
7. Timbang setiap doh 15 g dsn inti kacang 9g***Kukus hendak lah dijerang dahulu sebelum membuat pau..kalau nak pau kita wangi masa jerang, kukusan tu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan...
Baru kukus ye...nanti puan2 semua mesti rasa…