Skip to main content

Kekal Langsing dan Anggun Dengan Vivix

Petang tadi saya ada menonton rancangan persiapan perkahwinan diraja untuk pasangan William-Kate, waris untuk sistem monarki di Britain. Wahh, sampai ternganga mulut saya tengok kisah tu.. hehe :)

Satu perkara yang menarik perhatian saya ialah berkenaan persiapan makanan yang disajikan sempena majlis perkahwinan mereka tu.. Orang barat cukup sinonim dengan wine (arak). Apabila berbicara pasal wine, saya teringat satu fakta yang mengatakan orang Perancis tak gemuk.

Untuk orang Islam, sudah jelas bahawa Allah melarang minum arak. Pokok pangkalnya di sini ialah kandungan red wine itu mengandungi resveratrol yang memberi baaanyakkk faedah untuk kesihatan. 

Atas inisiatif ini, Shaklee mengeluarkan vivix yang dijamin halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Vivix tiada alkohol dan diekstrak daripada bahan semulajadi seperti anggur Muscadine. Tiada bahan pewarna dan perasa tiruan dalam vivix

Jom, baca kisah berkenaan kenapa orang Perancis tak gemuk dan kaitannya dengan resveratrol. :)
-----------------------------------------------------------------------------

... And the article was about a study done at University of Basque Country. Evidently they have been trying to figure out why French Women don’t get Fat. And of course it may be that they don’t eat Paula Deans wonderful home cooking recipes with plenty of fat and sugar. Or could it be that the French have smaller portions. Or perhaps it is the unprocessed non-GMO fresh foods? No they actually found another secret. The secret – as some suspected – is in the red wine. Red wine contains resveratrol, an antioxidant that has the ability to reduce body fatIt even reduces the accumulation of triglycerides, and seems to be especially effective when combined with a low-calories diet, says researcher Arrate Lasa, at the University of the Basque Country.



So, resveratrol –improves the positive effects of a dietand explains why it is that the French don’t put on the weight in the first place, despite their high-fat diet.
(Source: Basque Research, from the University of the Basque Country). It is interesting to note that when David Sinclair from Harvard first discovered the wonderful properties of resveratrol, he actually found out that it took a whole lot more resveratrol than most scientists thought to get the best benefits. Now I am not saying that drinking a glass of wine or two is not beneficial but it evidently is not near enough to get the positive benefits from this nutrient. Dr. Sinclair found that more like 300 glasses a day would be better. Well that is a huge liquor bill…and who has the time to do that? So what is the best way to find an effective resveratrol product? 
Shaklee Corporation with the guidance of Mr. Resveratrol himself, Dr. Sinclair put together the most effective anti-aging product called VivixOne teaspoon is equal to the amount of resveratrol in 300 glasses of wine. They even went to the extra mile and had University of Georgia develop a manufacturing process that would eliminate oxidizing the product.

As scientist continued to research scientist have discovered that using a mixture of resveratrol and other plants in the same category and resveratrol, called polyphenols actually had even better results than resveratrol alone. This was actually proven using Shaklee’s Vivix and resveratrol products at the University of Tennessee. By doing a muscle biopsy they divided individuals into 3 categories; those that took no reseveratrol, those that took resveratrol alone and those that took the mixed polyphenol Vivix that includes resveratrol and other polyphenols.

Here is a picture of the results. The more green the better. This is the mitochondria of the cell that looks green. Mitochondria are the energy furnaces of each cell…the more you have the better. These mitochondria produce something called ATP, and this is what fuels all of the body’s energy. More energy, less aging, better use of insulin and repair of the body…and who couldn’t use more energy and cell repair. They know that Vivix actually repair damaged DNA.
-----------------------------------------------------------------

Dapat disimpulkan bahawa vivix mengandungi resveratrol yang terbukti amat bagus untuk kesihatan tubuh badan. Satu sudu teh vivix juga bersamaan dengan 300 gelas red wine.

Credit to: Mamafaiz.com


Terima kasih kerana membaca!~

Syikin Maarop | Shaklee ID: 1091278

Comments

Popular posts from this blog

BERNIAGA ITU SUNNAH NABI s.a.w

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Perniagaan merupakan sunnah nabi s.a.w. Terdapat juga sabda Nabi Muhammad s.a.w. bahawa 9/10 pendapatan datangnya daripada perniagaan.
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: "9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan." (Hadis riwayat Tirmizi).
Aktiviti perniagaan bukan sahaja melibatkan perkara jual beli barang fizikal. Malah ia juga melibatkan seluruh aspek kehidupan kita dari segi pembinaan sahsiah diri (bersikap jujur, adil, toleransi, dan sebagainya semasa berniaga), membina ukhuwwah (jaringan pemasaran-marketing), dan menjadi seorang peniaga yang kreatif supaya perniagaan itu kekal.
Dan hari ini melalui perniagaan, saya menerima satu kemanisan iman apabila seorang pelanggan (customer) menyatakan arwah ibunya sangat menghargai hadiah yang diberikan olehnya. Arwah ibunya memakai telekung yang dihadiahkan olehnya sehingga ke titisan nyawa terakhir. p/s: Haa.. Dah alang-alang saya tulis ni,…

Resepi Nugget Ayam - Homemade

Nugget ialah makanan kegemaran saya.. Selalunya, saya akan beli nugget ayam keluaran Ayamas kalau singgah ke pasaraya. Nugget bukan saja menjadi kegemaran kanak-kanak, orang dewasa (macam saya ni...) pun suka jugak, kan? hehe. Meh saya kongsikan resepi mudah membuat nugget ayam. Resepi ni diambil daripada blog Chena Chenis. Nugget buatan sendiri semestinya selamat, bersih dan dijamin halal.. :) 
Bahan-Bahan:
isi ayam (400gm)4 sudu besar mayonisSedikit garam1 sudu kecil lada sulah2 sudu besar tepung gandumSerbuk rotiSebiji telurCara-caranya: Blend atau kisar isi ayam sampai hancur.Kemudian masukkan bahan-bahan kecuali telur dan serbuk roti.Gaul sampai sebati.bentukkan mengikut citarasa masing-masing.Celup ke dalam telur dan golekkan di atas serbuk roti.Panaskan minyak dan goreng. Inilah hasilnya selepas di goreng. 
Selamat mencuba! 

AMANAT RASULULLAH S.A.W

Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan !!! Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak

Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahwa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti akan membuat perhitungan atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yang melibatkan riba' hendaklah dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar maka berjaga-jagalah supaya kamu tida…