Skip to main content

RESEPI RAHSIA

Sebelum tidur, selalunya saya akan minum segelas ESP untuk kesegaran esok hari serta pemulihan tekstur kulit.. Sebenarnya sel-sel dalam badan kita beroperasi dengan baik sekali waktu kita sedang tidur.. 

Bagi saya, supplemen amat penting seperti kita memerlukan petrol untuk memandu kenderaan. Kalau takda minyak, macam mana kereta tu nak jalan, kan? Haa.. macam tu jugaklah pentingnya mengambil supplemen sebagai pelincir badan kita 
agar sihat dan cergas.

Untuk malam ni, saya nak share resepi rahsia energizing soy ptotein (ESP). 
Resepi ni memang terbukti marvellous dan terrrlajakk sedap! hehe.. :) 

Cara-caranya ialah:
-Rendam 2 atau 3 biji kurma dalam segelas susu segar
-Biarkan beberapa jam atau semalaman dalam fridge. Jangan lupa add on 1 sudu besar ESP (Kena blend sebab ia menjadikan tekstur campuran lagi halus. Sedappp!)

-Tambah badam untuk rasa lebih enak


Campuran resipi di atas memang marvellous, lazat, energized dan yang best sekali ialah khasiatnya. Ia mencantikkan semua sel kat badan kita ni termasuk sel luaran dan dalaman. Kulit kita pulak akan menjadi gebu, berseri, licin, dan anjal.


Resepi ni memang terbukti secret recepi kerana kebanyakan testimoni yang diterima menyatakan akan kelazatan rasa ESP. Yang penting, kesannya terhadap tubuh badan dan kulit tuu yg paling bessttt! :)
Terima kasih kak Cery atas resepi rahsia nih.. :)
Selamat mencuba! :)

Terima kasih kerana membaca.

Comments

Popular posts from this blog

BERNIAGA ITU SUNNAH NABI s.a.w

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Perniagaan merupakan sunnah nabi s.a.w. Terdapat juga sabda Nabi Muhammad s.a.w. bahawa 9/10 pendapatan datangnya daripada perniagaan.
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: "9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan." (Hadis riwayat Tirmizi).
Aktiviti perniagaan bukan sahaja melibatkan perkara jual beli barang fizikal. Malah ia juga melibatkan seluruh aspek kehidupan kita dari segi pembinaan sahsiah diri (bersikap jujur, adil, toleransi, dan sebagainya semasa berniaga), membina ukhuwwah (jaringan pemasaran-marketing), dan menjadi seorang peniaga yang kreatif supaya perniagaan itu kekal.
Dan hari ini melalui perniagaan, saya menerima satu kemanisan iman apabila seorang pelanggan (customer) menyatakan arwah ibunya sangat menghargai hadiah yang diberikan olehnya. Arwah ibunya memakai telekung yang dihadiahkan olehnya sehingga ke titisan nyawa terakhir. p/s: Haa.. Dah alang-alang saya tulis ni,…

Resepi Nugget Ayam - Homemade

Nugget ialah makanan kegemaran saya.. Selalunya, saya akan beli nugget ayam keluaran Ayamas kalau singgah ke pasaraya. Nugget bukan saja menjadi kegemaran kanak-kanak, orang dewasa (macam saya ni...) pun suka jugak, kan? hehe. Meh saya kongsikan resepi mudah membuat nugget ayam. Resepi ni diambil daripada blog Chena Chenis. Nugget buatan sendiri semestinya selamat, bersih dan dijamin halal.. :) 
Bahan-Bahan:
isi ayam (400gm)4 sudu besar mayonisSedikit garam1 sudu kecil lada sulah2 sudu besar tepung gandumSerbuk rotiSebiji telurCara-caranya: Blend atau kisar isi ayam sampai hancur.Kemudian masukkan bahan-bahan kecuali telur dan serbuk roti.Gaul sampai sebati.bentukkan mengikut citarasa masing-masing.Celup ke dalam telur dan golekkan di atas serbuk roti.Panaskan minyak dan goreng. Inilah hasilnya selepas di goreng. 
Selamat mencuba! 

Resepi Pau Mawar

Resepi Pau Mawar
******************500g tepung pau jenama baker choice
7g double action baking powder
45g shortening
7g mauripan
3 sudu gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh  garam halus
10 oz air biasa 235 g
10 g cream super Inti
*******
Kaya
Kaya pandan
Kacang merahCara membuat:1. Ayak tepung pau dgn double action..
2. Kemudian gaulkn shortening dan tepung menjadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, dan susu. Larutkan. Biarkan berbuih...dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung dan uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh....
6. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakan.
Uli doh licin n lembut dalam 1/2 jam kalau guna tgn.. kalau mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
7. Timbang setiap doh 15 g dsn inti kacang 9g***Kukus hendak lah dijerang dahulu sebelum membuat pau..kalau nak pau kita wangi masa jerang, kukusan tu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan...
Baru kukus ye...nanti puan2 semua mesti rasa…