Skip to main content

SALAM AIDIL ADHA 1435H

Allahu akbar... Allahu akbar... Allahu akbar...

Gema takbir di pagi raya memecah keheningan di waktu pagi (ecewahhh... dramatis pulak). hari raya aidil adha juga dikenali dengan nama Raya haji atau raya korban. 

Bila bercakap pasal korban ni, apa yang dikorbankan? Saban hari kita sering dengar ramai yang terkorban menjelang hari raya. Selalunya kes kemalangan di jalan raya ketika orang ramai mahu pulang ke desa. Sedih kan?

Pengertian hari raya aidil adha bagi saya ialah pengorbanan seorang hamba kepada Allah Taala. Sejarah Islam menyatakan bahawa Nabi Ibrahim akur dengan perintah Allah untuk mengorbankan anakandanya Nabi Ismail a.s. Iman seorang Nabi diuji untuk meningkatkan taqwanya di sisi Allah. 

Kisah nabi Ibrahim itu adalah simbolik kepada erti korban untuk hari raya haji. Selain itu, raya haji juga menuntut kita sebagai umat Islam berkorban harta yang dimiliki. Ertinya, harta yang kita miliki bukanlah hak mutlak seorang muslim. Allah adalah pemilik yang abadi dan hakiki. 

Misalnya, daging korban yang kita lakukan itu menuntut kita untuk sama-sama merasa keadaan fakir miskin. Semakin banyak kita MEMBERI, semakin BERTAMBAH laa rezeki kita. Itu janji Allah bagi sesiapa yang BERSYUKUR.

Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Idul Adha. Maaf Zahir dan batin daripada saya dan suami.

Salam sayang,
Syikin Maarop- 0194507626

Comments

Popular posts from this blog

BERNIAGA ITU SUNNAH NABI s.a.w

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Perniagaan merupakan sunnah nabi s.a.w. Terdapat juga sabda Nabi Muhammad s.a.w. bahawa 9/10 pendapatan datangnya daripada perniagaan.
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: "9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan." (Hadis riwayat Tirmizi).
Aktiviti perniagaan bukan sahaja melibatkan perkara jual beli barang fizikal. Malah ia juga melibatkan seluruh aspek kehidupan kita dari segi pembinaan sahsiah diri (bersikap jujur, adil, toleransi, dan sebagainya semasa berniaga), membina ukhuwwah (jaringan pemasaran-marketing), dan menjadi seorang peniaga yang kreatif supaya perniagaan itu kekal.
Dan hari ini melalui perniagaan, saya menerima satu kemanisan iman apabila seorang pelanggan (customer) menyatakan arwah ibunya sangat menghargai hadiah yang diberikan olehnya. Arwah ibunya memakai telekung yang dihadiahkan olehnya sehingga ke titisan nyawa terakhir. p/s: Haa.. Dah alang-alang saya tulis ni,…

Resepi Nugget Ayam - Homemade

Nugget ialah makanan kegemaran saya.. Selalunya, saya akan beli nugget ayam keluaran Ayamas kalau singgah ke pasaraya. Nugget bukan saja menjadi kegemaran kanak-kanak, orang dewasa (macam saya ni...) pun suka jugak, kan? hehe. Meh saya kongsikan resepi mudah membuat nugget ayam. Resepi ni diambil daripada blog Chena Chenis. Nugget buatan sendiri semestinya selamat, bersih dan dijamin halal.. :) 
Bahan-Bahan:
isi ayam (400gm)4 sudu besar mayonisSedikit garam1 sudu kecil lada sulah2 sudu besar tepung gandumSerbuk rotiSebiji telurCara-caranya: Blend atau kisar isi ayam sampai hancur.Kemudian masukkan bahan-bahan kecuali telur dan serbuk roti.Gaul sampai sebati.bentukkan mengikut citarasa masing-masing.Celup ke dalam telur dan golekkan di atas serbuk roti.Panaskan minyak dan goreng. Inilah hasilnya selepas di goreng. 
Selamat mencuba! 

Resepi Pau Mawar

Resepi Pau Mawar
******************500g tepung pau jenama baker choice
7g double action baking powder
45g shortening
7g mauripan
3 sudu gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh  garam halus
10 oz air biasa 235 g
10 g cream super Inti
*******
Kaya
Kaya pandan
Kacang merahCara membuat:1. Ayak tepung pau dgn double action..
2. Kemudian gaulkn shortening dan tepung menjadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, dan susu. Larutkan. Biarkan berbuih...dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung dan uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh....
6. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakan.
Uli doh licin n lembut dalam 1/2 jam kalau guna tgn.. kalau mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
7. Timbang setiap doh 15 g dsn inti kacang 9g***Kukus hendak lah dijerang dahulu sebelum membuat pau..kalau nak pau kita wangi masa jerang, kukusan tu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan...
Baru kukus ye...nanti puan2 semua mesti rasa…