07 October 2014

SIHAT DENGAN SOYA NON-GMO?

Siapa yang gemar minum air soya? hehe :) Sedap rasa air soya. Tambahan pula kalau dicampurkan bersama ais. Waaa... Sedap gittew! :)

Tapi kan, soya yang kita minum tu betul ke masih asli? Maksud saya masih tidak tercemar dengan sebarang perasa, pewarna dan pemanis tiruan? Aduh! Risau jugak kan? Kalau dicampur dengan bahan-bahan pengawet ni boleh mengancam kesihatan kita.

Jadi, saya nak share kepada anda beberapa fakta menarik mengenai soya.

1. Apakah yang dimaksudkan dengan soya non-gmo?

Soya non-gmo (non-Genetically Modified Organism) ialah soya yang diproses tanpa mengubah genetik asalnya. Genetik asal soya bermaksud kandungan zat, khasiat dan nutrisi yang ada pada soya tetap terpelihara semasa ianya diproses. Soya yang berkualiti ialah soya yang diproses pada suhu yang rendah. 

2. Inisiatif Shaklee

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. Kini, banyak ujian klinikal telah membuktikan bahawa Dr. Shaklee telah lama mengetahui protein soya adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.

3. Energizing Soy Protein (ESP)

Kacang soya yang dihasilkan oleh Shaklee dinamakan energizing soy protein (ESP). ESP telah diiktiraf oleh seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan.

4. Tahukah anda?

Setiap 850g (satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
Haa.. bessttt kan ESP nih? Soya yang semestinya SELAMAT, BERKESAN, dan NATURAL.

ESP tiada bahan pewarna, perasa, dan pemanis tiruan. 

Anda teruja untuk merasai keajaiban ESP? Silalah hubungi saya di emel syikinmaarop@gmail.com. :)

Salam sayang,
Syikin Maarop- 0194507626

No comments: